Składniki:
- pierś z kurczaka
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- sznureczek do potraw
Wykonanie:
Pierś cienko rozbijamy. Najlepiej przykryć ją najpierw folią - jakaś taka odwaga wtedy większa przy tłuczeniu, jak wiem, że nie zapryskam całej kuchni! :) Jednak jeśli pierś jest naprawdę gruba, to warto ją trochę najpierw skroić w najgrubszym miejscu. Następnie obsypujemy delikatnie mięso solą i pieprzem z obydwu stron, po stronie wewnętrznej dość obficie posypujemy ziołami prowansalskimi, na końcu piersi układamy pomidory suszone pokrojone w paski, ściśle zwijamy i obwiązujemy sznureczkiem. Smażymy powoli na małym ogniu z dwóch, a jak trzeba, to i z czterech, stron. Zdejmujemy sznureczek, roladkę przekrawamy po skosie na kilka kawałków i podajemy.
Jedni palą papierosy, inni płoszą gołębie, a jeszcze inni tłuką mięso. A Ty?
To czarne to zioła, nie pieprz :)
Wielka dżdżownica na zielonym talerzu. I cień...
...Cień drugiej dżdżownicy.
Skąd się bierze taki sznureczek? Ja mam od taty. Nie wiem, gdzie to się kupuje.
Dobre ! :)
OdpowiedzUsuń