Sernik pochodzi - a jakże - ze "103 ciasta siostry Anastazji". Jest dość wytrawny, mi to odpowiada, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać więcej cukru do masy serowej. To ciasto wypełnia poniekąd ramy mojej definicji deseru.
Składniki na brązowe ciasto:
- 2 szklanki dobrej mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki dżemu lub powideł (absolutnie nie pomijamy tego :)
- 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2 %)
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody (musi to być soda, bo proszek do pieczenia nie "udźwignie roboty")
Wykonanie:
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami (białka zachować na boku). Dodać dżem, mąkę, kakao, sodę i mleko, zmiksować. Ubić pianę z białek, przełożyć do masy i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Wylać na blachę standardowego rozmiaru (ok. 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C. Wyjąć. Przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 1 i 1/2 kg sera białego 3-krotnie zmielonego (gotowy)
- 1 kostka margaryny
- pół kg cukru (to i tak nie jest dużo)
- 1 budyń śmietankowy (z lub bez dodatku cukru - bez znaczenia)
- 6 jajek
- 2 łyżki (nie więcej na podane proporcje) kaszy manny
- 2 łyżki (nie więcej na podane proporcje) mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mannę. Ubić pianę z białek i wymieszać z masą.
Wykonanie całości:
Ciemny placek pokroić wzdłuż na 9 mniej więcej równiej szerokości pasków. Formę tej samej wielkości, co piekliśmy ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej w równych odstępach 4 paski ciemnego ciasta. Uzupełnić masą serową w 5 pustych miejscach. Następnie - tworząc drugi poziom - ułożyć 5 pasków ciemnego ciasta na poprzednio wylaną masę serową, a tym razem masą wypełnić pozostałe 4 miejsca. Jeśli opis nie wystarcza, bardzo dobrze widać to na zdjęciach :) Jeśli trochę sera zostanie, warto choć delikatnie posmarować nim wierzch ciasta - pamiętajmy że ciasto brązowe po raz drugi będzie się piekło, mimo iż jest już upieczone, może się więc troszeczkę przyrumienić, jednak nawet jeśli, to nie jest to problem :) Piec ok. godzinę w 160-180 stopniach C (przy serniku temperatura może mieć większy lub mniejszy rozstrzał).
Upieczone ciasto staramy się kroić po skosie, aby uzyskać efekt szachownicy. Krojąc standardowo owszem - szachownica będzie widoczna po krótszym boku blachy, ale po dłuższym - już niestety nie.
Etap I - ciasto brązowe
Etap II - ciasto brązowe
Etap III - ciasto brązowe
Etap IV - ciasto brązowe
Masa serowa (margaryna utarta z żółtkami i cukrem, dodany ser)
Etap I składania ciasta - ułożenie 4 brązowych pasków
Etap II składania ciasta - wypełnienie luk 5 paskami masy serowej
Etap III składania ciasta - ułożenie 5 brązowych pasków na 5 paskach masy serowej (budowanie drugiego poziomu)
Etap IV składania ciasta - wypełnienie 4 luk masą serową (drugi poziom)
Próbowałam, pyszne:)
OdpowiedzUsuńA.
A ja próbowałam pewnego brownie - pyszny i syty, w sam raz na śniadanie hihi.
OdpowiedzUsuńJadłam, jest wspaniały :), a jak ładnie wygląda i nie opada.
OdpowiedzUsuńnajlepszy sernik jaki jadlam, na dodatek prosty w wykonaniu
OdpowiedzUsuń