- 1,5 szklanki mleka
- szklanka mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- szpinak w liściach świeży bądź mrożony (torebka świeżego albo opakowanie mrożonego)
- ser feta (jeśli ktoś nie lubi aromatu spoconej kozy, to może użyć wersji spolszczonej pod postacią serka Favita)
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Składniki na naleśniki zmiksować (razem z olejem, wtedy nie ma konieczności nalewania go co chwilę na patelnię, ale jeśli patelnia jest stara i kiepska, to i tak trzeba będzie co chwilę nalewać odrobinkę oleju również na patelnię). Smażyć porcjami nalśniki z obu stron. Put it on the side ;)
W tym samy czasie na drugiej patelni przygotuj farsz: posmaż na oleju szpinak (ok. 10 min.), dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser i pieprz i smaż razem do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji (ok. 5-10 min.). Ja nie dodaję soli, ponieważ ser jest bardzo słony.
Farsz nakładaj na naleśniki z zwijaj jak krokiety (patrz: historia obrazkowa). Podawać z kwaśną śmietaną.
dalej wesoło, niech popłynie gromki śmiech:))))
OdpowiedzUsuńszukalam i znalazlam... zrobie sama, bo dobre sa
OdpowiedzUsuń