piątek, 9 września 2011

Makaron z kurkami w śmietanie

Składniki:
- makaron kokardki (na 2 porcje)
- kurki (ok. 200 g)
- śmietana kremówka (36%) ok. 150 ml
- 2-3 ząbki czosnku
- dużo świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej

Wykonanie:
Kurki bardzo dokładnie umyć, płukając kilkakrotnie, aby pozbawić je piachu. Makaron ugotować w osobnym garnku, a w tym samym czasie wrzucić na rozgrzany olej kurki i podsmażać na małym ogniu, po chwili dodać drobno posiekany czosenk i posiekaną natkę, pod koniec posolić i popieprzyć. Kurki nie powinny byćna patlni dłużej niż ok. 10 minut, aby nie zgorzkniały, ale też nie krócej, aby nie  były surowe :)
Do kurek wlać śmietanę, zamieszać, dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz