- 4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 4 żółtka (białka zachować)
- pół szklanki cukru
- brzoskwinie świeże albo z puszki
Wykoanie:
Ze składników (prócz owoców) zagnieść ciasto, włożyć na godzinkę do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić połową ciasta, podpiec 10-15 min. w 180 st. C, wyjąć, ułożyć pokrojone owoce (świeże obrać ze skórki, starając się odsączyć, można też ciasto po nałożeniu posypać trochę mąką, aby sok za bardzo nie przesiąknął do ciasta). Pianę ubić z 3/4 szklanki cukru, można też dodać 2-3 łyżku budyniu w proszku, to piana nie "klapnie" i ciasto będzie wydawać się wyższe. Pianę nałożyć na owoce, a resztę ciasta "poskubać" w kruszonkę. Piec w 180 st. C przez ok 40 min bądź jak będzie gotowe na oko :)
Najprostsze i najlepsze.
to się 'wypiekłaś';))
OdpowiedzUsuńchyba sprobuje! :)
OdpowiedzUsuń