Składniki:
- kostka sera białego (ok. 200g)
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na białawą masę. W misce połączyć ser z mąką, ekstraktem i żółtkami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Smażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Ciasto jest bardzo delikatne, więc nie przełoży się placuszka na drugą stronę tylko widelcem, trzeba użyć łopatki :)
Placuszki są idealne na śniadaie serwowane po kolacji, no bo chyba nie podasz jajek na miękko?
Jeśli macie dziwne wrażenie, że masa przed smażeniem jest siakaś nie taka, to:
a) jeśli za rzadka = dosypać trochę mąki
b) jeśli zbyt sucha = dolać trochę mleka czy ewent. śmietany
a coś nie tak z jajkami na miękko? ;))
OdpowiedzUsuń