- poporcjowany królik
- oliwa
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego
- szklanka rosołu wołowego (ech nie czuję, że rymuję :)
- 10 dag zielnych oliwek (wydrolowanych)
- 25 g orzeszków pinii
- sól i pieprz (nie za dużo, mając na uwadze smak rosołu)
Wykonanie:
Królika umyć i osuszyć. Wlać do szerokiej patelni taką ilość oliwy, aby pokryła dno na ok. 2 mm. Rozgrzać. Wrzucić czonek i włożyć kawałki królika. Po 5 min smażenia odwrócić na drugą stronę, trochę posoilić i popieprzyć, smażyć też 5 min., po czym wlać wino. Przykryć i dusić do momentu prawie całkowitej redukcji wina. Następnie stopniowo dolewać rosół, aby dusić jeszcze na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. (albo dopóki mięso będzie bardzo miękkie). Dodać orzeszki, oliwki i dusić jeszcze ok. kwadrans.
Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia kuchni włoskiej" wyd. Świat Papieru 2004
Król pychota, a przynajmniej jego przednia nóżka ;-P
OdpowiedzUsuńAŁ