poniedziałek, 31 października 2011

Ogórkowa tradycyjna

Dla Ciebie Aniu - odrobina ojczyzny na obczyźnie :)

Składniki:
- 4 kwaszone ogórki
- szklanka sosu z ogórków (to się kupuje w słoiczku, nazywa się też "przecier z ogórków kiszonych", a jeśli tego nie ma w sklepie, to wystarczą dodatkowe 3-4 ogórki)
- 5 sporych ziemniaków
- mała porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka [biała część, nie natka], kawałeczek selera [korzenia])
- mała cebula
- 4 łyżki gęstej kremówki
- łyżka mąki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- łyżeczka majeranku
- jarzynka, cukier, pieprz (sól nie :)

Wykonanie:
Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę (ziemniaki w większą), wrzucić do garnka, dodać obraną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać 5 szklankami wody i gotować, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Dołożyć ogórki starte na dużych oczkach tarki. W oddzielnym naczyniu połączyć śmietanę, mąkę oraz przecier z ogórków, a następnie wlać do zupy. Zagotować. Wyłączyć gaz. Dodać majeranek, jarzynkę, cukier i pieprz, wymieszać.


2 komentarze:

  1. pytanie techniczne... w ktorym momencie dodaje potencjalne miesko!? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, ale w sensie, że masz surowe mięsko? Jeśli tak, to musisz zrobić najpierw rosół i potem postępować tak, jak w przepisie, tylko zamiast wody użyć rosołu. A jeśli masz już ugotowane mięcho, to je zwyczajnie rozczłonkuj i dorzuć pod koniec do zupy. A zaraz podam Ci przepis na rosołek :)

    H.

    OdpowiedzUsuń