Ja ugotowałam rosół z kaczki, a kolejne kroki są jak następuje...
P.S. Proporcje są przybliżone, wypracuj sobie ulubione, to naprawdę nie ma wielkiego znaczenia! :)
Składniki:
- bulion (tyle, ile chcesz otrzymać zupy)
- sporo pieczarek
- 1-2 cebule
- trochę masła do podsmażenia
- śmietana 30% lub 36%
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę chwilkę dusisz na masełku, ale aby się nie przysmażyła, dodajesz pokrojone pieczarki i dusisz ok. 10 minut, wlewasz wszystko (razem z wodą, która wypłynęła z pieczarek) do bulionu, gotujesz na małym ogniu ok. 20 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i przyprawy (wskazane dużo pieprzu), wymieszaj, nalewaj do talerzy, posyp sporą ilością pietruszki. Można podawać z makaronem.
Rosolnik bul bul bul
Pierwszy raz u życiu obrałam pieczarki! :)
Pieczarki z górką ;)
kurczaki, a ja pieczarkową to ostatnio Babci Zosi tylko;)) ale uprzedzając ewentualne oburzenie (w końcu to blog kulinarny)... smakuje jak domowa! ;))
OdpowiedzUsuńa zrobiłam, z makaronem, na obiad dziś w pracy szamałam:)) przy czym zrobiły mi się kluchy z sosem pieczarkowym, jak przesiadziały parę godzin w termosie;)
OdpowiedzUsuń