niedziela, 1 stycznia 2012

Pierogi z najlepszego ciasta!

Jest kilka delikatnie modyfikowanych opcji przygotowania ciasta na pierogi. Ja przedstawiam to przeze mnie ulubione.

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanka gorącego mleka

Wykonanie:
Na stolnicę wysyp mąkę oraz sól, zrób wgłębienie, wlej gorące mleko (zaparzanie ciasta), wymieszaj, dodaj resztę składników - wodę stopniowo - i zagnieć idealnie gładkie, najlepsze ciasto na pierogi :)
Dalej tylko rozwałkuj, szklanką wytnij koła (warto ją co chwilę "zamaczać" w mące, aby się ładnie kółka odklejały od szkła) i nakładaj ulubionym farszem (owoce z odrobiną cukru, mięsko, kapusta z grzybkami, ugotowane ziemniaki z serem białym i cebulą, jeśli mają to być ruskie bądź inne dowolne wariacje).
Zlep pierogi, włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą z 2 łyżkami oleju (duży garnek, dużo wody, pierogi muszą mieć przestrzeń, aby się nie posklejały), gotuj ok. 10  minut (trudno powiedzieć, ile, musisz wyciągnąć pieroga i spróbować, czy już ugotowane :)
Daruj sobie te wszystkie głupie niby-urządzenia do wykrawania pierogów! A to robią falki, a to ząbki, a to nie wiadomo co! Chcesz ozdobić, to ponaciskaj brzegi pieroga ząbkami widelca.
Prostego i smacznego!


1 komentarz:

  1. muszę kiedyś zrobić pierogi od A do Z, bo aż wstyd! czasem tylko mamie pomogę lepić;))

    OdpowiedzUsuń