niedziela, 20 listopada 2011

A la pierniczki

Składniki:
- po 200 g mąki pszennej i gruboziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 jajka
- 150 g masła

Wykonanie:
Składniki zagnieść na ciasto, włożyć na min. pół godziny do lodówki, wyjąć i rozwałkować, wyciąć foremkami kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka i piec 15-25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C (w zależności, jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto).

W miseczce do szklanki cukru pudru nalać odrobinę wody, wymieszać na dość gęstą konsystencję i namalować lukrem wzorki na wystudzonych ciastkach. Służą do tego celu specjalne cukiernicze strzykawki, dostępne np. w sklepie internetowym "tortownia.pl".





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz