czwartek, 22 marca 2012

Sernik na zimno

Składniki:
- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (jak na sernik = gotowe wiadereczka :)
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki
- 2 opakowanie herbatników Digestive albo podobnych
- 200 g masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę (ok. 23 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć do formy, ucisnąć, schować do lodówki. Ser zmiksować z mlekiem skondensowanym oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w ok. 180 ml wrzątku, poczekać aż ostygnie do ok. 40 stopni C i stopniowo, delikatnie dolewać porcjami do masy serowej, za każdym razem bardzo dokładnie i powoli mieszając łyżką (nie miksować!). Wylać masę na herbatnikowy spód, wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, odstawić, aby lekko stężały, wylać na masę serową. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.

Moim zdaniem sernik lepszy niż taki z mascarpone, a na pewno chudszy :)




1 komentarz:

  1. mniaaaaaaaam. Wygląda pysznie! Po składnikach widzę, że to wersja FIT :) Nie mogę się doczekać aż znów coś dla mnie ugotujesz :) buzi :*

    OdpowiedzUsuń