poniedziałek, 3 października 2011

Aksamitny słodko-pikantny krem z dyni

Składniki:

- 2 kilogramowa dynia piżmowa albo 2 kg zwykłej dyni, pokrojona w kosteczkę (miąższ bez pestek)
- 2 marchewki, drobno posiekane
- 2 łodyżki selera naciowego, drobno posiekane
- spore szczypty soli morskiej i pieprzu
- 3/4 papryczki chilli, drobniutko posiekanej, pozbawionej pesteczek
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule, poszatkowane
- 16 listków szałwii
- igiełki z dwóch gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na dno dużego garnka wlej trochę oliwy, podgrzej, wrzuć listki szałwii, smaż ok. 30 sekund, zdejmij z ognia. Łyżką cedzakową wyjmij listki i osusz na papierze, jeśli chcesz je zachować do ozdoby zupy, a jeśli nie, to je wyrzuć (spełniły już swą podstawową rolę, aromatyzując oliwę). Postaw garnek z powrotem na ogniu i wrzuć do niego: cebulę, marchew, seler, chilli, czosnek, rozmaryn, sól, pieprz. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodaj dynię i zalej bulionem. Gotuj na najmniejszym ogniu ok. pół godziny. Wyłącz, zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli uważasz, że konsystencja jest zbyt gęsta jak na Twój gust, dolej nieco gorącej wody z czajnika. Dokładnie wymieszaj i spróbuj, dopraw wedle uznania, jeśli trzeba (poza solą i pieprzem) możesz spokojnie użyć także cukru, jeśli tak uznasz :)
Podawać z groszkiem ptysiowym albo grzankami.

Pycha, od Jamiego!

Przed imprezą trzeba się umyć...

Sweet focia jeszcze przed wyjściem

Wpadły też szałwia z rozmarynem


Robi się ciepło na desflorze

Uch gorąco...

Wybebeszanie flaków

Taki wyszedł z tego miks :)

2 komentarze:

  1. Super wygląda. Też zrobiłam zupę dyniową , tylko dużo prostszą :) Wkrótce się pojawi na blogu :)

    OdpowiedzUsuń