niedziela, 23 września 2012

De volaille

Składniki:
- podwójna, spora pierś z kurczaka
- 15 dag masła
- majeranek, oregano i tymianek - świeże albo suszone (razem ma wyjść łyżeczka)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- olej

Wykonanie:
Najpierw należy przygotować masło czosnkowe.W tym celu masło wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Nie ogrzewać zbytnio masła, ale jeśli zrobiło się zbyt miękkie, to włożyć na chwilę przed dalszym użyciem do lodówki. Piersi z kurczaka umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby jej nie przerwać. Posolić i popieprzyć. Na środku roztłuczonej piersi ułożyć kawałek masła, dokładnie zwinąć w rulon. Panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Jeśli pierś była duża, to usmażyć naprawdę dokładnie, aby mięso nie było surowe w środku.
Czy masło wypływa podczas smażenia? To zależy :) jak dużo go damy, jak dokładnie zwiniemy roladkę i jak dobrze obtoczymy w panierce. Układając mięso do smażenia, dobrze jest na początku położyć je sklejeniem do dołu i dać nieco większy ogień, aby się szybko zasklepiło, ale i to czasem nie pomaga. Nie ważne - uda się albo nie uda :) Jeśli nie uda, to zostanie Ci jeszcze z tych 15 dag sporo masła czosnkowego, więc w ostateczności możesz je roztopić bezpośrednio na talerzu na usmażonej już roladce.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Manufaktura masła :)


Nikt nie powiedział, że to będą małe porcje...

 Łodzie podwodne

Jakiś głodny?


1 komentarz: