poniedziałek, 24 września 2012

Hawajskie szaszłyczki z kurczaka

Szaszłyczki będą w wersji koktajlowej, ale można je oczywiście zrobić w wersji standard (długie patyczki). Można je obsmażać na patelni, ale można też grillować. W zależności więc od posiadanych urządzeń, czasu i ochoty, dostosuj przepis do swoich możliwości :)

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- puszka ananasa w plastrach (mile widziany świeży ananas)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
- zmiażdżony ząbek czosnku
- patyczki

Wykonanie:
Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki poza kurczakiem, ananasem oraz patyczkami i w ten sposób powstaje marynata. Kurczaka kroimy w sporą kostkę, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Co jakiś czas można mięso pomieszać, aby dokładnie przeszło aromatem. Na patyczki nakładamy na zmianę kostkę kurczaka i kawałek ananasa, obsmażamy na patelni na małym ogniu z każdej strony. Nie ma już potrzeby dodawać oleju, ponieważ był w marynacie.
Brązowy cukier w kontraście z czosnkiem i sosem sojowym nadaje kurczakowi naprawdę interesujący smak - simply the best :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz