niedziela, 9 grudnia 2012

Sałatka makaronowa z brokułami i fetą

Składniki:
- ok. 200 g makaronu (waga przed ugotowaniem; kolanka, kokardki lub podobny)
- opakowanie fety lub favity
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, odrobina soli
- majonez

Wykonanie:
Makaron gotujemy. Uważać, aby nie rozgotować, żeby dobrze się potem mieszało. Ugotowany makaron przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie dosłownie moment (maksymalnie kilka minut), aby były jeszcze dość twarde. W misce umieścić makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę bądź pokruszoną na większe kawałki fetę (feta jest sztywniejsza, więc sałatka będzie ładniej się prezentować, ale favita jest mniej słona). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miski, wszystko popieprzyć i ewentualnie troszeczkę posolić (uwaga na słoność fety). Bardzo delikatnie wymieszać, dodać trochę majonezu, raz jeszcze bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej dłońmi :)
Ci z Was, którzy nie sympatyzują z czosnkiem, mogą zmniejszyć jego ilość, ponieważ jest on w tej sałatce bardzo mocno wyczuwalny.
Pycha! Nawet brokuły nie są straszne! :)


1 komentarz:

  1. Jadłam, a dzisiaj nawet zrobiłam taką samą:) Mnie akurat ilość czosnku nie przeszkadza, wręcz przeciwnie:)
    A.

    OdpowiedzUsuń