piątek, 15 lutego 2013

Krewetki smażone

Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek tiger (po odparowaniu wody będzie sporo mniej)
- 2 porcje makaronu ryżowego (albo innego)
- łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryczki
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- świeża kolendra
- olej do smażenia

Wykonanie:
Zamrożone krewetki wrzucamy na patelnię. "Smażymy" ok. 5 min. aby się odmroziły i aby wyparowało sporo wody. Dolewamy 4 łyżki oleju i dalej chwilę smażymy. Dodajemy czosnek, imbir i cukier. Przesmażamy 3-5 minuty (bez obaw, takie krewety i tak były już ugotowane przed zamrożeniem, więc surowe nie będzie).  Jeśli brak sosu, to można troszkę podlać wodą i dosypać jeszcze troszkę cukru - jak się rozpuści, będzie sos. Szybko dodajemy papryczkę, mieszamy 5-10 sekund i wykładamy na talerze obok wcześniej ugotowanego makaronu. Polewamy sosem i posypujemy kolendrą.

Powiem nieskromnie - palce lizać, a najlepsze z winem musującym :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz