niedziela, 17 lutego 2013

Pulpety z serem pecorino w sosie pomidorowym

Składniki:
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1/4 filiżanki oliwy
- 45 dag obranych ze skórki i posiekanych pomidorów (albo z puszki)
- 6 świeżych listków bazylii
- 1 filiżanki bułki tartej
- 1/4 filiżanki mleka
- 45 dag mielonego mięsa (np. wołowina)
- 1 filiżanka świeżo startego sera pecorino (można zastąpić innym serem - im delikatniejszy w smaku, tym więcej przypraw dodać)
- 2 rozmieszane jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku

Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać pomidory i bazylię, popieprzyć, posolić i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie wymieszać rękoma mięso z: mlekiem, serem, bułką tartą, pietruszką, czosnkiem, jajkami, solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety (od czasu do czasu zmoczyć dłonie wodą, aby ułatwić sobie formowanie pulpetów - mielone nie będzie się tak przyklejać) i włożyć do sosu. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15-25 minut, od czasu do czasu odwracając pulpety stronami. Uważać, aby sos się nie przypalił. Jeśli będzie się go robiło za mało, dolać nieco wody (ale nie przesadzić, to ma być jednak sos pomidorowy, a nie pomidorowa woda :) W najgorszym przypadku można dodać przecier pomidorowy.





Cień zbliżającego się Pożeracza...

Od odrobiny tłuszczyku jeszcze nikt nie umarł :P

2 komentarze:

  1. Nie pogardziłabym, oj nie:)
    Czekamy na więcej:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda trochę jak kuchnia wojskowa, ale smakuje jak kuchnia Olimpu !

    OdpowiedzUsuń