czwartek, 23 maja 2013

Roladki z pierśi kurczaka z suszonymi pomidorami

Wieki minęły. Przepraszam i nie obiecuję, że będzie lepiej. Nie tłumaczę się też. Po prostu trzeba się zabrać do roboty.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- sznureczek do potraw

Wykonanie:
Pierś cienko rozbijamy. Najlepiej przykryć ją najpierw folią - jakaś taka odwaga wtedy większa przy tłuczeniu, jak wiem, że nie zapryskam całej kuchni! :) Jednak jeśli pierś jest naprawdę gruba, to warto ją trochę najpierw skroić w najgrubszym miejscu. Następnie obsypujemy delikatnie mięso solą i pieprzem z obydwu stron, po stronie wewnętrznej dość obficie posypujemy ziołami prowansalskimi, na końcu piersi układamy pomidory suszone pokrojone w paski, ściśle zwijamy i obwiązujemy sznureczkiem. Smażymy powoli na małym ogniu z dwóch, a jak trzeba, to i z czterech, stron. Zdejmujemy sznureczek, roladkę przekrawamy po skosie na kilka kawałków i podajemy.

Jedni palą papierosy, inni płoszą gołębie, a jeszcze inni tłuką mięso. A Ty?

To czarne to zioła, nie pieprz :)

Wielka dżdżownica na zielonym talerzu. I cień...

...Cień drugiej dżdżownicy.





Skąd się bierze taki sznureczek? Ja mam od taty. Nie wiem, gdzie to się kupuje.

1 komentarz: