niedziela, 3 marca 2013

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:
- 3 torebki ryżu
- 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 2 fileciki anchovies
- 25 dag tuńczyka w oleju dokładnie rozdrobnionego
- łyżka kaparów
- 10 szt. zielonych oliwek
- sól i pieprz

Wykonanie:
Ryż gotujemy 15 minut (uważać aby nie rozgotować, żeby się nie kleił). Zahartować zimną wodą i przesypać do dużej miski. Do mniejszej miski wlać oliwę, dodać żółtka, sok z cytryny, rozgnieść widelcem, dodać dobrze posiekane anchovies, wymieszać z oliwkami pokrojonymi na plasterki, tuńczykiem, solą i pieprzem.
Przełożyć do ryżu i dobrze wymieszać. Jeśli jest za suche, dodać jeszcze trochę oleju, ewentualnie odrobinkę majonezu.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz