niedziela, 21 sierpnia 2011

Kruche babeczki

Nie obyło się bez nich chyba żadne przyjęcie komunijne...

Skladniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka

Składniki na resztę:
- 500 ml mleka
- 100 g niękkiego masła
- 1 opkowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- ulubiony dżemik
- ulubione owoce

Wykonanie:
Przesypać mąkę na stolnicę, dodać masło, cukier puder i żółtka, zagnieść ciasto i włożyć na trochę do lodówki. Foremki wylep ciastem i piecz przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni C. Poczekaj, aż trochę przestygnie i bardzo ostrożnie wyjmij babeczki z foremek uważając, aby nie polamać ciasteczk (np. odwróć foremkę do góry nogami, umieść ją na dłoni i popukaj delikatne od spodu nożykiem - babeczka powinna wypaść, a jak nie, to spobie znajdź inny sposób i go opatentuj :)
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź go, następnei utrzyj z masłem.
Do babeczki włóż troszę dżemu, wyciśnij krem ze specjalnej wyciskaczki (rękaw cukierniczy) i udekoruj owocami.



Jedne mi się trochę bardziej opaliły, a drugie były nad polskim morzem :)

Mniam mniam, smak PRL :)

1 komentarz:

  1. jak ja lubię kruche! wypoczywające na Lazurowym, czy w Juracie;))

    OdpowiedzUsuń