poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Sernik z serków homogenizowanych

Przepis dostałam od mamy mojej współlokatorki: this is Łachmaniuk's family :)

Składniki na ciasto:
- 25 dag masła
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka (białka zachować)
- 5 czubatych łyżek cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
- 1200 g serków waniliowych (np. 6 szt. 200 gramowych Rolmlecz, z radomskiem ;)
- 4 jajka i 3 pozostałe białka
- 3/4 kostki masła
- 1,5 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
- aromat pomarańczowy
- skórka pomarańczowa

Wykonanie ciasta:
Ze składników na ciasto, zagnieść ciasto, :) czyli wysypać sypkie składniki na stolnicę, położyć margarynę czy tam masło, pociachać nożem, dodać żółtka i zagnieść łapkami. Jak ktoś dysponuje specjalnym, szpanerskim robotem kuchennym, to użyć szatana. Owinąć w folię aluminiową (tzw. złotko :) i włożyć do lodówki idealnie na 2 godz. albo krócej, w zależności od ilości czasu, którym dysponujemy

Wykonanie masy:
Masło ubić na "puch". Dodać żółka wcześniej ubite z cukrem. Potem stopniowo dodawać serki, mąki, aromat i skórkę, miksując na najmniejszych obrotach. Ubić pianę z 7 białek i stopniowo, bardzo delikatnie, wmieszać łyżką w masę.

Blachę wyłożyć papierm do pieczenia, spód wyłożyć połową ciasta (kruchego nie trzeba wałkować, wystarczy wykleić spód kawałkami ciasta), wylać masę i drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piec ok. godzinę w 190 stopniach C.

Jak w piaskownicy...





Najlepiej smakuje na talerzyku od babci... :)

2 komentarze: