niedziela, 4 września 2011

Kaczka z jabłkami

Składniki:
- kaczka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu płynnego
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- kieliszek ginu
- sól i pieprz
- sporo majeranku
- 4 małe jabłka

Wykonanie:
Wymieszać: miód, olej, sól, pieprz, gin, majeranek. Natrzyj miksturą kaczkę. Ja miałam poporcjowaną, acz najlepiej mieć całą i nafaszerować ją pokrojonymi jakbłkami i związać. Wtedy piec 2 h w ok. 200 stopniach C. Ja - ponieważ miałam już poporcjowaną kaczkę - najpierw włożyłam mięso do pieca na godzinę, a jabłka dodałam dopiero po tym czasie, wciskając połówki pomiędzy mięso, bo inaczej jabłka by się spaliły.

1 komentarz: