środa, 14 września 2011

Prosty makaron z tuńczykiem i cytryną

Składniki:
- 2 porcje makaronu
- cytryna
- duży ząbek czosnku
- słodka śmietanka
- puszka tuńczyka kawałkach (w oleju)
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
- pomidory suszone
- oliwa

Wykonanie:
Ugotuj makaron. Na rozgrzaną oliwę włóż cały ząbek czosnku, smaż chwilkę aż się zezłoci, po czym go wyjmij i wyrzuć (spalony czosnek jest gorzki i psuje smak potrawy). Zdejmij patelnię z ognia. Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny, wrzuć na patelnię, dodaj też posiekaną nać pietruszki i pokrojone pomidorki. Połóż patelnię na średni ogień, posmaż trochę. Po chwili dodać osdączonego z oleju tuńczyka i sok z pół cytryny. Posmaż, po chwili dodaj słodką śmietankę (tak na oko z pół filiżanki, żeby konsystencja nie była rzadka), wymieszaj, dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Trochę posól i popieprz wedle życzenia. Podawać.

1 komentarz:

  1. Świetna potrawa-kołysze zmysły i pieści podniebienie...;)

    Najlepiej zajadać się przy akompaniamencie (obydwa pliki na raz):
    http://www.rainymood.com/
    http://www.youtube.com/watch?v=HMnrl0tmd3k

    OdpowiedzUsuń