wtorek, 1 maja 2012

Kaszo-sushi (FIT)

Alternatywa dla tradycyjnego sushi.

Składniki:
- 300 g drobnej/ średniej kaszy jęczmiennej
- 8 szt. alg nori
- marchewka
- kiełki, np. brokuł (opakowanie)
- szczypiorek (3 łyżki)
- 200 g wędzonego, surowego bądź pieczonego łososia - jaki lubisz
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sos sojowy (jako dodatek)
- 3 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Kaszę płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody (proporcje - wody 2 x więcej niż kaszy), gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. (5 min. dłużej, niż standardowo). Pod koniec gotowania często mieszczać, aby kasza się nie przypaliła (kasza wchłonie wodę). Po wyłączeniu gazu przykryć garnek na 5 min. Kaszę doprawić solą, cukrem oraz octem, dokładnie wymieszać i poczekać, aż ostygnie.
Marchewkę posiekać w zapałkę. Chrzan wymieszać z majonezem. Na deseczce układamy jeden płat nori (wedle życzenia można użyć maty do sushi, ale ja mogę się obejść :) i wykładamy ok. 3 czubate łyżki kaszy. Kasza ma zajmować pierwszą połowę nori (bliżej naszego brzucha :) Kaszę smarujemy sosem majonezowo-chrzanowym, układamy rybę, marchew, szczypiorek oraz kiełki. Rolujemy ścisłą roladkę, której końcówkę warto posmarować wodą, aby się dobrze skleiło. Następnie kroimy w dość szerokie paski i podajmey z sosem sojowym. Ot tyle.




Składniki na 8 porcji.
Kaloryczność porcji: ok.220 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz