wtorek, 1 maja 2012

Ruloniki z papieru ryżwego z kiełkami (FIT)


Miło mi poinformować, że od dziś co pewien czas będą się pojawiały przepisy zdrowsze niż zwykle, oznaczone słowem - a jakże by inaczej - "Fit" :)
I nie ma lipy!

Przepis na to cudo poznałam, mając okazję brać udział w warsztatch kulinarnych "Kulinare" pana Marka Zaremby. Serdecznie dziękuję za pozolenie na podzielenie się ze światem recepturą! :)

Składniki na rulonki:
- 6 listków papieru ryżowego
- spora marchewka
- biała część pora
- spory zielony ogórek
- opakowanie ulubionych kiełków, np. rzodkiewki
- 200 g wędzonego łososia

Składniki na sos:
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- drobno posiekana papryczka chilli abo gotowy sos chilli
- łyżeczka płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z 1 limonki

Wykonanie:
Składniki na sos łączymy, bardzo dobrze mieszając.
Warzywa myjemy i kroimy a cienkie paseczki. Do szerokiego rondla wlewmy troche wody, w której to po kilka sekund będziemy maczać papier ryżowy. Jeśli papier jest popękany, to propnuję wykorzystać dwa na raz. Namoczony płat papieru ryżowego kładziemy na deseczce, nakładamy kiełki, marchewkę, ogórka, por i łososia. Zwijamy, mocno uciskając. Powstały rulonik kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Jeść bez wyrzutów sumienia :)

Kto zgadnie, jaki bohater kreskówki kryje się pod warzywami?



Fit kokon :)



Składniki na 6 porcji
Kaloryczność 1 porcji: 130 kcal

3 komentarze:

  1. mhmmm czad:)) i nawet hasło FIT niestraszne;))

    OdpowiedzUsuń
  2. zielonogórzanin12 maja 2012 08:18

    Kubuś Puchatek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie! Teraz muszę ustanowić jakąś nagrodę za rozwiązanie zagadki :)
      Pozdrowienia dla ZG!

      Usuń