niedziela, 3 czerwca 2012

Tarta z pomidorami (fit)

Jest nawet wegetariańska :) Nie wiem, co to się porobiło ;)

Składniki:
- pół kg maki pszennej
- 2 małe jajka
- kostka margaryny
- 4 średnie pomidory
- 2 duże czerwone cebule
- 50 g orzeszków pinii
- garść listków koniecznie świeżej bazylii
- 2,5 łyżki oliwy
- łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz

Wykonanie:
Z margaryny, mąki oraz jajek zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Cebulę szatkujemy i na małym ogniu podsmażamy na łyżce oliwy, po kilku minutach dosypujemy cukier i smażymy ok. 10-15 min. (nie zbrązowić). W moździerzu ucieramy orzeszki i listki bazylii z 1,5 łyżką oliwy. Pomidory kroimy w dość grube plastry. Ciastem wykładamy blaszkę do tarty i podpiekamy ok. pół godziny w 180 stopniach C. Jest to bardzo ważne, ponieważ ja zrobiłam to nieco krócej, przez co potem ciasto było niestety nieco niedopieczone i mokre od pomidorowego soku, ale zjedliśmy i żyjemy - ja, Pan Stolarz i mój współlokator :) Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, następnie nasze domowej roboty pesto, a na koniec układamy plastry pomidorów oraz nieco solimy i pieprzymy. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut (obserwować pomidory, aby się za bardzo nie rozwaliły :)
Smacznego, choć trochę mięsa by nie zaszkodziło ;)



 

2 komentarze: