środa, 13 czerwca 2012

Zupa botwinkowa (fit)

Czyli ugotowane młode buraki z liśćmi :)

Składniki:
- ok. 0,5 kg botwinki (bardzo młode czerwone buraczki razem z liśćmi)
- 2 marchewki
- pietruszka + natka
- 6 młodych ziemniaków
- 3 kosteczki rosołowe :) sorry Batory...
- sól, pieprz, ewent. cukier
- 150 ml śmietany 18% (może być też inna)
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki

Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć. Ziemniaki obrać. Pietruszkę i marchewki pokroić drobno, ziemniaki w kosteczkę, buraczki w plasterki, liście poszatkować. Zagotować ok 1,5 l wody z 3 kosteczkami rosołowymi (mogą być warzywne), dodać marchew, pietruszkę, zmieniaki oraz natkę pietruszki (w łodyżkach, natki nie siekać). Pogotować ok. 10-15 minut do miękkości. Wyjąć natkę co by nie przeszkadzała. Dodać buraczki oraz liście, pogotować ok. 5 min. (ma być miękkie, ale nie rozpadające się). W międzyczasie do mąki dodać odrobinę wody, wymieszać, dodać śmietanę i również dokładnie wymieszać. Kiedy warzywa będa już miękkie, dodać zahartowaną śmietanę (najpierw trzeba po trochu wlewać gorącej zupy DO śmietany, mieszać za każdym razem, a jak już wlejemy ok. filiżankę, to wtedy dopiero wszystko do zupy, a dzięki temu śmietana nie powinna się zwarzyć), wymieszać, wlać sok z cytryny, leciutko zagotować oraz przyprawić według uznania. Wcinać!

Monisiowe pyreczki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz