niedziela, 3 marca 2013

Piersi z kurczaka z kozim serem i salami

Podpatrzone w pewnej zielonogórskiej restauracji i jako-tako odtworzone.

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- kilka cienkich plasterków salami, najlepiej bardzo ostrego
- twardy ser kozi w cienkich plasterkach (wypróbowałam twardy, ale i taki twarożkowy - lepszy jest twardy, ponieważ twarożkow za szybko się rozpuszcza)
- świeża szałwia
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Wykoanie:
Piersi bardzo dobrze rozbić tłuczkiem (czyli nie tak, jak ja...), posolić i popieprzyć, na każdej z nich ułożyć ser, salami i listki szałwii, zwinąć i usmażyć ze wszystkich stron. Ja po zwinięciu podtrzymałam konstrukcję wykałaczkami, ponieważ było za słabo rozbite, przez to i słabo zwinięte. Najlepiej byłoby związać roladkę specjalnym sznureczkiem.
Spytacie więc, czemu daję na bloga taki próby przepis - otóż bo całość smakuje hmm... doskonale :)


1 komentarz: