środa, 20 kwietnia 2011

Pomidory nadziewane sałatką tuńczykową w wersji de luxe ;)

Przepis pochodzi z książki Carla Bardi, Rosalba Gioffre "Encyklopedia kuchni włoskiej. 1001 oryginalnych przepisów", wyd. Świat Papieru, Wrocław 2004 i może tytuł brzmi tanio, ale książka jest świetna!

Przepraszam też za słabą jakość zdjęcia, ale to nie moja bajka :)


Składniki:
- 8 okrągłych, dojrzałych pomidorów
- majonez (wedle uznania)
- 4 jaja na twardo
- 6 drobno posiekanych anchovies
- 2 łyżki marynowaych kaparów, połowa drobno posiekana, połowa w całości
- 35 dag tuńczyka w oleju, rozdobnionego widelcem
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 16 porwanych na kawałki listków bazylii
- sól i pieprz

Umyć pomidory (nie sparzać, żeby nie zeszła skórka), odkroić wierzchy i usnunąć miąższ, starając się nie uszkodzić "pojemniczka" (w przepisie usunięty miąższ nie jest zagospodarowany, ale nic nie może się zmarnować, dlatego proponuję później zrobić jakiś sos pomidorowy do makaronu). Posypać solą i pieprzem i zostawić otworami do dołu na 10 min. do odsączenia (np. na sicie). W misce rozkruszyć żółtka jajek, dodać anchovies, posiekane kapary, tuńczyka i natkę, dodać majonez i pokrojone w kostkę białka oraz pieprz, wymieszać. Pomidory wypełnić masą. Przybrać majonezem, kaparami i bazylią czy czym tam chcesz. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

Łatwizna :)

2 komentarze:

  1. no super, super, wywaliłabym tylko te składniki de luxe;)) wesoluśkich, spokojniuśkich!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj jadla cala rodzina! Ukradlam przepis jako moj popisowy

    OdpowiedzUsuń