wtorek, 26 kwietnia 2011

Stary dobry gyros, przecież wiem, że nikt się nie oprze

Legendarna sałatka gyros - klasyka gatunku! ;)

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- ogórki konserwowe (ok. 4 dużych)
- puszka kukurydzy
- duża cebula
- kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
- przyprawa do gyrosa koniecznie firmy Kamis (gwóźdź programu)
- przyprawa jarzynka lub vegeta lub inna z tego cyklu
- ewntualnie pomidor, pomidorki koktailowe, ananas etc.
- mile widziane naczynie, które na całej swej wysokości jest tak samo szerokie

Kapustę pekińską myjemy i kroimy, zasypujemy jarzynką, odstawiamy, aby "puściła soki". Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodając przynajmniej pół torebki przyprawy do gyrosa (ma być wyraziście). Usamożone mięso przkładamy do naczynia i jak ostygnie, posypujemy jeszcze trochę przyprawą. Keczupujemy. Kroimy ogórki w kosteczkę, dajemy je na kurczaka, keczupujemy znowu. Kroimy cebulkę, na ketchup ją  i buch majonez. Dalej buch kukurydza. Odciskujemy (czy tam "odciskamy"...) kapustę z wody i buch na sama górę sałatki. Meta.
Można dowolnie mieszać te warstwy i eksperymentować, dodając inne składniki.


4 komentarze:

  1. mniami:)) nigdy co prawda nie robiłam, ale z chęcią kosztuję wszelakie odmiany;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale przy tym opisie nie zdaje się wcale trudna, keczupować, buch, keczupować znowu, buch znowu i meta;)) pikuś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ula czekam na Twoje zdjęcia z rozpusty ostatnich dni!

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy ja się zebrać nie mogę, żeby zamieścić, a poza tym zdjęcia mam tylko sernika... ale zrobię to, zrobię... zapewne jak będę miała coś innego, ważniejszego do roboty;)

    OdpowiedzUsuń