niedziela, 31 lipca 2011

Muffiny bananowe

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- kostka masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Masło dokładnie miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach, zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy stopniowo po jajku. Dodać rozgniecione banany (albo zwyczjnie kawałki) oraz ekstrakt waniliowy. Ciagle miksować, dodać mąkę, sól i sodę, dobrze zmiksować na wyższych obrotach, na koniec łącząc ze śmietaną. Nałożyć do papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek i włożyć do piekarnika rozgrzanego o 180 stopni C na ok. 20-30 minut (są gotowe, gdy wbity w babeczkę drewniany patyczek jest suchy po wyjęciu). Można ozdobić lukrem albo jeść ciepłe, mimo iż mama będzie krzyczeć, że brzuch rozboli, a jakoś jeszcze nigdy mnie nie rozbolał! Ha!




P.S. Wyszło mokrutkie! :) Nie oblewajcie już lukrem!

2 komentarze:

  1. OOOOoooo babeczki bananowe... nie było mi dane się z nimi spotkać w ten łykend, mam nadzieję, że powtórzą jeszcze swoją wizytę (krótką zapewne;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekamy na bananellę! :)

    OdpowiedzUsuń