sobota, 30 kwietnia 2011

Ryba zapiekana z pieczarkami i koprem

Przepis pochodzi z książki Ewy Marczyńskiej i Barbary Gromkowskiej "Gotujemy z przyjaciółmi", wyd. Świat Książki, Warszawa 2005.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby (w oryginalnym przepisie jest to sandacz, aczkolwiek ja wypróbowałam już z innymi gatunkami ryb)
- 125 g masła
- 2 łyżki sosu worchester (nie jest to składnik konieczny, ale ja lubię)
- 30 dag pieczarek
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka bułki tartej
- łyżeczka soli

Umyte pieczarki obgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 min., odsączyć i pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne obficie posmarować masłem i ułożyć w nim posolone filety. Polać sosem worchester i przykryć grzybami. Posypać koprem i szczypiorem (miło jest dużo przesadzić z ilością kopru :), a na koniec bułką tartą. Na wierzch położyć wiórki masła i piec przez ok. 20 min. w temperaturze 220-230 C. Podawać np. z ziemniakami z wody.

Bardzo łatwe i smaczne.

1 komentarz:

  1. No pyszna, pyszna, nie wiem czy nie podejmę tego wyzwania w weekend:)

    OdpowiedzUsuń