piątek, 27 maja 2011

Pierś z kurczaka z rabarbarem

Słyszysz "rabarbar", myślisz "kruche ciasto" :) dlatego ja nie chcę wpisywać się w ten schemat.

Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 100 g rabarbaru
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- sól
- melisa

Wykonanie:
Umyte mięso pokroić na grube kawałki i obsmażyć na maśle z solą. Rabarbar pokroić na kawałki i razem z kurczakiem włożyć do żaroodpornego naczynia. Zalewamy śmietanką dobrze wymieszaną z miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez ok. 15 minut (jeśli będziemy piekli zbyt długo, to z rabarbaru zrobi się papka). Autor zalecił, aby kurczaka posypać przed podaniem świeżą melisą, ja zapomniałam kupić, ale faktycznie to się może świetnie komponować.

Podawać z czymś :)

Przepis pochodzi z : http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/kurczak-z-rabarbarem-2






1 komentarz:

  1. a ja w tym sezonie póki co jedynie ciasta na rabarbarowo... no i topornie kruche oczywiście;))

    OdpowiedzUsuń