niedziela, 8 maja 2011

Sałatka jak w greckiej tawernie

Składniki:
- pomidory
- ogórek zielony
- oliwki zielone
- cebule czerwona (biała ma zbyt intensywny smak)
- ser feta
- sól i pieprz
- oregano
-oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidory i ogórka myjemy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka na grube plastry (powinien być w skórce, ale delikatne żołądki niech sobie obiorą), fetę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki odsączamy z zalewy. Składniki delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy, posypujemy oregano i polewamy oliwą.

W sałatce greckiej absolutnie nie ma miejsca na paprykę ani sałatę. Warzyw nie szatkujemy też na maleńkie kawałeczki, bo byłoby to bardzo nie po grecku!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz