sobota, 28 maja 2011

Chłodnik litewski

Porcja na 8-10 osób

Składniki:
- duży pęczek boćwiny (z buraczkami)
- 2 ogórki
- pół szklanki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- jajka na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego bez cukru
- pół szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Boćwinę dokładnie umyć, posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Zalać niewielką ilością wody (pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu wymieszać śmietanę, jogurt, ogórek pokrojony w malutką kostkę, posiekane szczypiorek i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wlać boćwinę. Wymieszać i posolić. Schłodzić bardzo dobrze. Podawać z ćwiartkami jajka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz