niedziela, 8 maja 2011

Zupa-krem paprykowo-pomidorowa pyyyyyyycha

Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 4 szklanki bulionu z kurczaka bądź innego
- 3-4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy, z którym będziemy podawać (w markecie najczęściej obok stanowiska z pieczywem)

Wykonanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w ćwiartki, umytą paprykę w kostki, a cebulę w cienkie półplasterki. W dużym rondlu/garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, wrzucić paprykę i chwilę smażyć, mieszając. Włożyć posiekany czosnek i pomidory, wlać gorący bulion, zagotować, ustawić płomień na najmniejszy i gotować jeszcze ok. pół godziny. Zdjąć z ognia. Zmiksować, doprawić cukrem, solą i pieprzem, tymiankiem, dodać przecier. Dokładnie wymieszać, podgrzać i podawać z groszkiem ptysiowym bądź grzankami z bułki.




Zupa jest sycąca i po prostu bardzo smaczna :)

Pomysł pochodzi z książki o zaskakującym tytule "Zupy", Maria Grzymska i Nina Kosińska, wyd. Prószyński i S-ka, Warszawa 2002

5 komentarzy:

  1. kurcze Honorka, mogę z tobą zamieszkać? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mogę wpadać codziennie w porze obiadowej?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aśka, chcesz przegapić śniadania i kolacje? ja bym sobie nie darowała:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa rewelacja, bardzo sycąca i świetnie komponuje się z groszkiem, a do tego przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne 'mniam'!

    OdpowiedzUsuń