sobota, 19 maja 2012

Pankejki from dijułesej ;)

Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki octu winnego
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki curku
- pół łyżeczki soli
- jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
- olej

Wykonanie:
Mleko połączyć z octem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Jajko połączyć z mlekiem i masłem, wymieszać i zmiksować z suchymi składnikami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć pankejki z obydwu stron na złoty kolor na małym ogniu.
Podawać z dżemorami, syropem klonowym (a jakże by inaczej...), bitą śmietaną, sosem czekoladowym i czym tam chcesz :) U mnie wersja minimalistyczno-klasyczna - z syropem klonowym.
Z podanych skałdników wychodzą 3-4 pankejki.

Grubolek :)

2 komentarze: