czwartek, 2 czerwca 2011

Zupa krem z zielonych szparagów

Składniki:
- 800 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- oliwa
- 2 średnie białe cebule, obrane, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 pozbawione zielonych części pory, posiekane
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki, kto będzie kuraka teraz gotował...)
- sól morska, czarny pieprz mielony (bardzo ostrożne z solą, bo bulion jest już słony)
- jajka
- chleb albo jakaś inna grzanka, w zasadzie cokolwiek "pieczywowatego", z czym tę zupę chcemy zjeść

Wykonanie:
Odetnij i zachowaj czubki szparagów. Resztę pędów porkój na kawałki (ja je najpierw na wszelki wypadek obrałam). W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy, podsmaż przez ok. 10 min. na małym ogniu cebulę, seler i por. Dodaj szparagi i zalej gorącym bulionem, gotuj na najmniejszym ogniu ok. 20 min. W rondelku zagotuj wodę i ugotuj końcówki szparagów, aby były miękkie, ale nie rozpadające się (trwa to kilka minut). Zdejmij zupę z ognia, zblenderuj, popieprz i troszeczkę ewentualnie posól. Ugotuj jajka w koszulkach (jajko wbijasz na gotującą się wodę, albo lepiej najpierw do naczynka, a później na gotującą się wodę, pogotuj z 2 minuty, aby żółtko było miękkie w środku i ostrożnie wyjmij łyżką), dodaj jedno jajo do jednej porcji zupy, udekoruj końcówkami szparagów.
Czy Jamie byłby ze mnie dumny? ;)




1 komentarz:

  1. szparagi, pory... poproszę porcję:) bo nie wiem, czy przezwyciężę lenia i sama sobie uczynię taką przyjemność...

    OdpowiedzUsuń