poniedziałek, 13 czerwca 2011

Gołąb z kaszą gryczaną

Odpierając ewentualne ataki informuję, że to nie jest gołąb złapany na rynku, tylko ptak hodowlany, specjalnie do celów konsumpcyjnych :)

Składniki:
- porcja włoszczyzny
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- 6 młodych gołębi
- 2 torebki kaszy grycznej
- 12 plastrów boczku wędzonego

Wykonanie:
Ze składników prócz dwóch ostatnich gotujemy rosół. Gołębie wyjąć, a rosół zagospodarować na jakąś tam pomidorówkę z przecieru tudzież cóś :) Kaszę ugotować, 6 plastrów boczku pokroić w kostkę i podsmażyć, wymieszać z kaszą. Nadziać gołębie, obłożyć boczkiem i związać nitką. Piec do godziny w piekarnku nagrzanym do ok. 180 C. W trakcie pieczenia często polewać gołębie rosołem.
Nie na codzień i dla niektórych :)


Tak wyglądają surowe gołębie :) 

 
Bul bul bul...
  
 

1 komentarz:

  1. o fak! że tak rzeknę;) Honorka rządzisz!! przyrządź no jeszcze jakiego chrabąszcza, a będę wielbić twoją stopę;)))

    OdpowiedzUsuń