piątek, 24 czerwca 2011

Naleśniki szpinakowe z kremem z serka mascarpone i truskawkami

Składniki na 1 porcję:
- łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- jajko
- łyżeczka cukru
- 50 g szpinaku
- łyżeczka oleju do smażenia

- żółtko
- łyżeczka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 truskawki
- 50 g serka macarpone
- 50 g ubitej śmietany kremówki

Wykonanie:
Zmiksuj mleko, mąkę, jajko, łyżeczkę cukru i zmiksowany szpinak (jeśli uważasz, że konsystencja jest zbyt płynna, dodaj mąki) i usmaż 2 naleśniki. Odstaw do ostygnięcia. Żółtko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mascarpone, ubitą śmietanę i pokrojone w kostkę truskawki. Rozsmaruj na naleśnikach, a te zwiń w ruloniki. Zawin ściśle w folię aluminiową uważając, aby nie wycisnąć zeń ;) kremu, schłodź w lodówce ok. 1-2 h.

Przepis z czerwcowego  "Palce lizać"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz