sobota, 4 czerwca 2011

Wieprzowina w rabarbarowej marynacie z makaronem

Skąd pochodzi przepis? Głupie pytanie. Oczywiście, że od Jamiego! :)

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg surowego boczku bez żeberek i skóry, pokrojonego w 3-4 cm kostkę
- sól morska i mielony czarny pieprz
- olej roślinny
- 375 g makaronu
- 4 dymki, posiekane
- 1 świeża papryczka chilli, pozbawiona nasion i drobno posiekana
- kiełki (ile lubimy)
- 2 limonki

Składniki na marynatę:
- 400 g rabarbaru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 świeże papryczki chilli pozbawione nasion
- czubata łyżeczka przyprawy "5 smaków"
- pęczek kolendry
- ok. 5 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Składniki na marynatę zmiksuj, aby powstała pasta. Pokrojony boczek włóż do blaszki, wylej na niego marynatę i dodaj ok. 1/2 szkalnki wody, wszystko dobrze wymieszaj dłonią, blaszkę zakryj folią aluminiową i piecz ok. 1,5 h. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Nalej do patelni trochęe oleju i przełóż upieczone kawałki boczku (mniej więcej bez marynaty rabarbarowej, ale tę też zachowaj). Posmaż boczek kilka minut, aż stanie się lekko chrupiący z wierzchu. Nałóż porcję makaronu na talerz, polej sosem rabarbarowym, połóż porcję boczku, posyp chilli, dymką, kolendrą i kiełkami. Podawaj z limonką. A do tego coś do popicia...






1 komentarz:

  1. mhmmm... wygląda zachwycająco! Honorka & Jamie to wyjątkowo zgrany duet, oj tak! :)))

    OdpowiedzUsuń